Iona

.
Des de Craignure, a la costa oriental de Mull, vam travessar aquesta illa amb bus per arribar a Fionnphort i embarcar-nos en el ferry que ens portaria a Iona.
.
Iona és una illa petita, a l'oest d'Escòcia; un lloc molt especial, abocat a la immensitat de l'Atlàntic, amb una atmosfera que inspira pau i desig de sintonitzar amb la dimensió espiritual.
L'any 563, Columba (sant Columba) i un grup de companys, monjos celtes procedents d'Hibèrnia, hi van fundar un monestir, des del qual irradiarien l'espiritualitat cristiana cèltica a Escòcia.
.
Abans d'arribar a l'abadia, hi ha el cementiri on es van enterrar les despulles de tants Reis escocesos, entre ells el cèlebre Macbeth.
.
L'actual edifici va ser construït pels benedictins que van refundar el monestir al segle XIII, en el mateix indret. La comunitat cèltica havia hagut d'abandonar Iona al segle IX, desprès de les matances portades a terme pels víkings que varen assolar i ocupar les Hèbrides.
.
L'església va ser restaurada i les dependències monàstiques reconstruïdes entre finals del segle XIX i principis del XX, i acull una comunitat amb un tarannà ecumènic, que treballa per la pau i la justícia social.
.
En primer terme la creu de Sant Martí (Saint Martin's Cross), esculpida i erigida al segle VIII davant de l'antiga abadia. Darrere podeu veure una reproducció de la creu de Sant Joan, que es conserva al museu, i la capella de sant Columba.
.
L'interior de l'església abacial.
.
L'església de Iona conserva part de les estructures del segle XIII juntament amb les intervencions gòtiques.
.
.
Al moll del petit poblet de Iona, abans d'embarcar-nos per tornar a Mull. Al fons es veuen les costes de Mull.
.
Fotos: 10 d'agost de 2010.

No comments: